Tyre Nichols begraven in Memphis, Tennessee

© AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 02 februari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Oekraïne vreest nieuw Russisch offensief

» Duits consulaat-generaal in Istanboel tijdelijk dicht wegens terreurdreiging

Onder meer vicepresident Kamala Harris was aanwezig

Onder grote belangstelling heeft in een kerk in de stad Memphis in de staat Tennessee de uitvaart van de negenentwintigjarige Tyre Nichols plaatsgevonden, schrijft The New York Times. Onder meer de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris was daarbij aanwezig. Ook familieleden van andere bekende slachtoffers van politiegeweld, zoals George Floyd en Breonna Taylor, waren bij de dienst.

Nichols overleed vorige maand nadat hij door politieagenten in Memphis was mishandeld bij zijn aanhouding. Vijf zwarte politieagenten takelden Nichols dusdanig toe dat hij overleed in het ziekenhuis. Uit videobeelden is te zien hoe de agenten, waarvan sommige al eerder waren onderzocht vanwege excessief geweld, op Nichols inslaan en pepperspray gebruiken. Het duurt vervolgens lang voordat hij wordt geholpen door zorgverleners.

Naar de betrokken agenten is een onderzoek geopend. Zij kunnen celstraffen tot zestig jaar krijgen vanwege doodslag. De bekende burgerrechtenactivist en dominee Al Sharpton sprak op de uitvaart van Nicholas. Hij noemde de agenten ‘misdadigers’. In haar toespraak veroordeelde Harris het politiegeweld ook.

Lees ook:

Recent verschenen