Ontbossing bereikt recordhoogte in de Braziliaanse Amazone

© Mario Tama /Getty Images

360 Magazine

| Amsterdam | 13 april 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Tientallen doden door overstromingen in Zuid-Afrika

» Aantal vrouwen in Italiaanse bestuurskamers is nog nooit zo hoog geweest

Nooit eerder zo veel bos gekapt in eerste kwartaal als in 2022

Ontbossingsgegevens van het Braziliaanse onderzoeksbureau Inpe wijzen uit dat in het eerste kwartaal van 2022 meer Amazonewoud vernietigd is dan in dezelfde periode in eerdere jaren. De Amazone verloor bijna 1000 vierkante kilometer aan bos, wat bijzonder hoog is, aangezien tijdens het regenseizoen over het algemeen relatief minder gekapt wordt. Dat is een record, sinds het vorige record van 2020, toen bijna 800 vierkante kilometer bos gekapt werd tijdens het eerste kwartaal, schrijft Folha de São Paulo.

Volgens het klimaatakkoord van Parijs moet Brazilië de broeikasuitstoot, onder andere veroorzaakt door houtkap, verminderen met 37 procent in vergelijking met 2005. In 2030 moet dat 50 procent minder zijn.

Onder de regering-Bolsonaro vond het hoogste niveau van ontbossing in meer dan een decennium plaats

Op dit moment onderzoekt het Braziliaanse Hooggerechtshof of de regering-Bolsonaro maatregelen tegen ontbossing in het Amazonegebied heeft ontmoedigd of tegengehouden. Onder de regering-Bolsonaro vond het hoogste niveau van ontbossing in meer dan een decennium plaats.

Volgens de oppositie is de regering-Bolsonaro nalatig geweest en heeft ze geen beleidsplan ingevoerd om ontbossing in het Amazonegebied te bestrijden. Ook zou Bolsonaro de grondrechten van de inheemse bevolking van het regenwoud hebben geschonden.

Lees ook:

Recent verschenen