Oorlog in Soedan: het leger hervat de gesprekken met de RSF

© AFP

Al Jazeera

| Doha | Joep Harmsen | 17 juli 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» EU sluit migratieakkoord met Tunesië

» Iran: moraalpolitie gaat hoofddoekwet weer handhaven

De oorlog in Soedan duurt al meer dan drie maanden

Vertegenwoordigers van het Soedanese leger zijn teruggekeerd naar Jeddah in Saoedi-Arabië om de onderhandelingen met de Rapid Support Forces (RSF) te hervatten. Dat schrijft Al Jazeera. Het conflict tussen twee rivaliserende generaals is al meer dan drie maanden aan de gang.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het Soedanese leger was een week geleden uit de vredesbesprekingen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba gestapt. De afgelopen maanden zijn er onder auspiciën van de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië verschillende wapenstilstanden overeengekomen, maar de Saoedische en Amerikaanse bemiddelaars hebben de onderhandelingen in juni opgeschort nadat de wapenstilstanden systematisch werden geschonden. Volgens experts ‘geven de rivaliserende generaals de voorkeur aan een uitputtingsslag op zoek naar een militaire overwinning in plaats van onderhandelingen’, aldus Al Jazeera.

Volgens de Verenigde Naties zijn 1,7 miljoen mensen hoofdstad Khartoem ontvlucht. Miljoenen anderen zitten vast in hun huizen, bang om verstrikt te raken in de gevechten. Getuigen maakten zaterdag opnieuw melding van ‘gevechten met verschillende soorten wapens’ in het noordwesten van de hoofdstad en van luchtaanvallen door gevechtsvliegtuigen van het leger in het zuiden.

Lees ook:

Recent verschenen