OPEC en Rusland straffen Westen door olieproductie te verminderen

© Alex Simpson / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 06 oktober 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Oekraïne: Poetin eigent zich kerncentrale Zaporizja toe

» Spanje neemt wet aan om slachtoffers van Franco-regime op te sporen

Saoedi-Arabië en Rusland sluiten akkoord

Saoedi-Arabië en Rusland, die optreden als leiders van het energiekartel OPEC+, hebben gisteren ingestemd met een productievermindering van twee miljoen vaten olie per dag. De organisatie van olie-exporterende landen doet dat om de prijzen te doen stijgen, in weerwil van pogingen van de VS en Europa om de enorme inkomsten die Moskou uit de verkoop van ruwe olie haalt, af te snijden, analyseert The New York Times. De vermindering vertegenwoordigt ongeveer 2 procent van de wereldwijde olieproductie en is de eerste in meer dan twee jaar.

De prijs van ruwe Brentolie steeg na de vergadering met 1,5 procent

Door de productie te verlagen, wilde OPEC+ ook een signaal afgeven aan de energie-importerende landen over de cohesie van de organisatie tijdens de oorlog in Oekraïne en haar bereidheid om snel te handelen om te hoge prijzen te voorkomen, aldus analisten. Het Witte Huis bekritiseerde het besluit en omschreef het in een verklaring als ‘kortzichtig’, gezien de toestand van de wereldeconomie, aldus het New Yorkse dagblad.

De prijs van ruwe Brentolie, de internationale benchmark, die tijdens de zomer was ingezakt, steeg na de vergadering met meer dan 1,5 procent, waarmee de prijsstijging van de afgelopen dagen werd doorgezet en de prijzen weer op het niveau van medio september kwamen.

Lees ook:

Recent verschenen