Overvolle scholen en hoge babysterfte: kinderen in Suriname hebben het moeilijk

Parbode

| Paramaribo | Goele Vandenberghe | 19 april 2023

In Suriname ontbreekt het op scholen aan goede boeken en zelfs stoelen. Ook zijn er zulke tekorten in de zorg dat baby’s sterven omdat in ziekenhuizen geen plaats voor ze is. De overheid kijkt lijdzaam toe. ‘Kinderen leveren geen geld of stemmen op.’

Op de eerste schooldag leidt de schelle schoolbel leerlingen in keurige uniformen naar de klaslokalen. In verschillende scholen blijken die leeg te zijn, afgezien van de verbaasde kindergezichten en zuchtende leerkracht aan het bord. Dan maar op de grond zitten om zich over hun boeken te kunnen buigen. Andere kinderen volgen om de dag les tot er voldoende stoelen en banken voor iedereen zijn. Sommigen missen zo wekenlang de helft van de lessen. Deze situatie doet zich niet alleen in het binnenland voor, waar een nijpend tekort aan middelen voor scholen meer regel dan uitzondering is. Het probleem is voelbaar geworden in de kustvlakte, zo ook in Paramaribo waar ouders verwachten dat hun kinderen meer kansen krijgen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid