Suriname nog steeds in shock na bestorming van parlement

© Ranu Abhelakh / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 20 februari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VS: China overweegt wapenleveringen aan Rusland

» Brazilië: 36 doden in deelstaat São Paulo door zware regenval

Een organisator van het protest is gearresteerd

Enkele dagen nadat een woedende menigte het nationale parlement in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo bestormde, zijn autoriteiten in het land bezig verantwoordelijken aan te houden en herhaling te voorkomen. De politie heeft bij monde van justitieminister Kenneth Amoksi toegegeven niet voorbereid te zijn geweest op de onlusten, meldt Starnieuws. Voor de komende dagen is het centrum van Paramaribo grotendeels afgesloten, net als het aangelegen district Wanica.

Vanwege de protesten en de daaropvolgende rellen zijn 128 mensen opgepakt. Twintig mensen raakten gewond, onder meer door traangaskogels die werden afgevuurd door de oproerpolitie. Naast wegblokkades in Paramaribo zijn overheidsgebouwen extra beveiligd. Ook heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Suriname aangepast. Reizigers wordt nu aangeraden voorlopig niet naar drukbezochte plekken te gaan.

Stephano Biervliet, die het protest vrijdag organiseerde, is dit weekend aangehouden. Zelf zegt Biervliet geen banden te hebben met de relschoppers die plunderingen aanrichtten en het parlement bestormden. Volgens de protestleider waren de relschoppers goed georganiseerd en ging het om een vooropgezette actie, een observatie die gedeeld wordt door de Surinaamse politie.

Lees ook:

Recent verschenen