Panama: minstens 38 migranten omgekomen bij busongeluk

© Luis Acosta / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 16 februari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Nikki Haley wordt de eerste Republikeinse rivaal van Trump

» Europese Commissie daagt Polen voor Europees Hof van Justitie

De migranten waren op weg naar Costa Rica

Een door de Panamese regering gecharterde bus voor het vervoer van migranten is woensdagochtend in een ravijn gevallen. Daarbij kwamen ten minste achtendertig mensen om het leven en raakten drieëndertig anderen gewond, meldt La Prensa.

De migranten, waaronder onderdanen van verschillende Afrikaanse landen en ‘Cuba, Brazilië en Ecuador’, waren Panama illegaal binnengekomen via Colombia. Ze waren op weg naar Costa Rica, vanwaar ze hun reis naar de Verenigde Staten wilden voortzetten, aldus het Panamese dagblad.

De bus probeerde om te keren toen hij tegen een andere bus botste en van een klif afreed

Volgens Al Jazeera was de groep hiervoor de Darién overgestoken, een oerwoud tussen Colombia en Panama waar jaarlijks veel migranten het leven laten. De Panamese regering brengt mensen die via die route het land binnenkomen naar een kamp bij de grens met Costa Rica. De migranten betalen zelf voor de bustickets en worden begeleid door twee chauffeurs en personeel van de Nationale Immigratiedienst.

De bussen rijden soms in konvooien om mensensmokkelaars op afstand te houden, zei een immigratieambtenaar ter plaatse tegen Al Jazeera. Volgens Samira Gozaine, directeur van de Nationale Immigratiedienst, had de bus waarschijnlijk de ingang van een opvangcentrum voor migranten gemist en probeerde hij om te keren toen hij tegen een andere bus botste en van een klif afreed.

Lees ook:

Recent verschenen