Poetin geeft Russisch staatsburgerschap aan klokkenluider Edward Snowden

360 Magazine

| Amsterdam | 27 september 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VK voert nieuwe sancties in tegen Rusland vanwege Oekraïense ‘schijnreferenda’

» Noors ‘oliefonds’ van 1,2 biljoen dollar gaat alleen investeren in CO2-neutrale bedrijven

Amerikaan is sinds 2013 als vluchteling in Rusland

Vladimir Poetin heeft een decreet ondertekend waarbij aan de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden het Russisch staatsburgerschap wordt verleend. De negendertigjarige voormalig Amerikaanse inlichtingenofficier is sinds 2013 vluchteling in Rusland om aan vervolging te ontkomen, nadat hij geheime dossiers had gelekt en uitgebreide binnenlandse en internationale surveillanceoperaties van de National Security Agency (NSA) had onthuld.

The Guardian, die de bestanden destijds publiceerde, schrijft dat Snowden, hoewel hij ‘eerder kritiek heeft geuit op de mensenrechtensituatie in Rusland, zich niet publiekelijk heeft uitgelaten over de Russische invasie in Oekraïne’. ‘Na twee jaar wachten en bijna tien jaar in ballingschap, zal een beetje stabiliteit een verschil maken voor mijn familie. Ik bid dat zij, en wij allemaal, privacy krijgen’, zei de klokkenluider op Twitter.

Omdat hij nooit in het Russische leger heeft gediend, en dus geen reservist is, treft de militaire mobilisatie van vorige week hem niet, aldus zijn Russische advocaat – ondanks de ‘grappen op sociale media’, merkt The Guardian op.

Lees ook:

Recent verschenen