VK voert nieuwe sancties in tegen Rusland vanwege Oekraïense ‘schijnreferenda’

© Nick Tsybenko / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 27 september 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Poetin geeft Russisch staatsburgerschap aan klokkenluider Edward Snowden

» Noors ‘oliefonds’ van 1,2 biljoen dollar gaat alleen investeren in CO2-neutrale bedrijven

Onder andere ‘het favoriete pr-bureau van Poetin’ wordt getroffen

De Britse regering heeft een reeks van tweeënnegentig sancties aangekondigd tegen Russische belangen in reactie op, wat zij noemt, ‘schijnreferenda’ over de annexatie van vier regio’s in Oost- en Zuid-Oekraïne. De maatregelen zijn gericht tegen hooggeplaatste politici, oligarchen en Russische bedrijven.

Onder de getroffen bedrijven bevinden zich onder andere IMA consulting, dat de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly, geciteerd door de Amerikaanse website The Hill, omschrijft als ‘het favoriete pr-bureau van Poetin’; het bedrijf voor veiligheidsdocumenten Goznak, dat een ‘monopolie heeft op de productie van staatsdocumenten, waaronder versnelde paspoorten in de tijdelijk gecontroleerde gebieden’.

Ook pro-Russische regeringsfunctionarissen in de bezette gebieden van Cherson, Zaporizja, Loehansk en Donetsk en Russische oligarchen die eerder gespaard bleven, worden getroffen. Woordvoerder Karine Jean Pierre van het Witte Huis zei later dat de VS ook nieuwe sancties aan het voorbereiden zijn in verband met de referenda, die op 27 september aflopen.

Lees ook:

Recent verschenen