Polite Fictions

360 Magazine

| Amsterdam | 30 september 2020

Suzanne Schols, ooit werkzaam als public affairs-adviseur in Brussel, dook als kunstacademiestudent diep in het fenomeen ‘diplomatieke geschenken’. Ze vroeg zich bijvoorbeeld af welke invloed cadeaus hebben op de relaties tussen landen. Wat haar vooral interesseerde was het sociale scenario waarin iedereen weet hoe de verhoudingen liggen, maar diplomatie wordt bedreven om pijnlijke situaties te omzeilen.

Polite Fictions was nooit bedoeld als het project dat het is geworden. Een paar jaar geleden, toen ik nog als public affairs-adviseur in Brussel werkte, las ik een artikel over de ‘grot van Ali Baba’, de ruimte waar geschenken aan leden van de Europese Commissie worden opgeslagen. Pas jaren later, op de kunstacademie, begon ik dieper over dat bericht na te denken. Er kwamen vragen op over de betekenis, intenties en het belang van die voorwerpen die daar maar lagen in een kamer ver onder het hoofdkwartier van het uitvoerend orgaan van de EU. Ik begon me af te vragen: wat besluiten de mensen die aan de macht zijn elkaar cadeau te geven en waarom? Wat voor invloed hebben die keuzen op de relaties en de machtsdynamiek tussen de landen en instituties die ze vertegenwoordigen? Welke boodschappen brengen die geschenken over en wat kunnen die schenkingen ons zeggen over de manier waarop internationale relaties worden onderhouden?

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid