President Macri vraagt Argentinië om groot offer

| Federico Rivas Molina | 20 september 2018

De Argentijnse president Mauricio Macri doet precies het tegenovergestelde van wat hij tijdens de verkiezingscampagne beloofde. Belastingen gaan omhoog en er wordt flink in de overheidsuitgaven gesneden.

Mauricio Macri lijkt de wanhoop nabij. Hij had beloofd dat hij niet zou bezuinigen, een woord waar de Argentijnen nachtmerries van krijgen, en won de verkiezingen. Nu doet hij precies het tegenovergestelde. Vandaag heeft hij zijn plannen ontvouwd om de tekorten te beteugelen en het vertrouwen van de markten terug te krijgen. Hij gaat de belasting verhogen en snijden in de overheidsuitgaven. Exportbedrijven, die het meest profiteren van de devaluatie van de peso, moeten voor elke dollar die ze ontvangen 10 procent extra belasting afdragen. Daarnaast gaat de regering korten op haar uitgaven door 13 van de 23 ministeries op te heffen. Het reddingsplan zal tot december 2019 zo’n 9 miljard dollar moeten opleveren.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid