Racisme verdeelt Israëlisch protest tegen annexatie

| Chemi Shalev | 24 juni 2020

Ook al zijn centrum-linkse Israëli’s tegen de bezetting, ze zien Palestijnen nog steeds als een bedreiging. Ze streven eerder naar doelmatigheid dan naar rechtvaardigheid, en naar segregatie in plaats van naar integratie of gelijkheid voor de Palestijnen, aldus politiek commentator Chemi Shalev.

Duizenden Israëli’s betoogden zaterdag 6 juni op het Rabinplein in Tel Aviv tegen de plannen van premier Netanyahu om grote delen van de Westelijke Jordaanoever per 1 juli te annexeren. Geschokt door de brute moord door de Israëlische grenspolitie op de autistische Palestijn Eyad Hallaq, een week eerder in Oost-Jeruzalem, hadden organisatoren en demonstranten hun best gedaan het anti-annexatieprotest op één lijn te brengen met het aanzwellende tij van de massale Black Lives Matter-demonstraties in Amerikaanse steden en elders in de wereld. Ze zwaaiden met borden waarop ‘Palestinian Lives Matter’ stond, ze eisten ‘Gerechtigheid voor Eyad’ en confronteerden de politie met slogans als ‘Wie beschermen jullie echt?’

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid