Rusland en China sluiten deal met Houthi’s over Rode Zee

© Yahya Arhab / EPA

Bloomberg

| New York | Boris van der Spek | 22 maart 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Gevluchte Catalaan Puigdemont wil weer regiopresident worden

» Orbán feliciteert Poetin als enige Europese leider met herverkiezing

Russische en Chinese schepen zullen niet worden aangevallen

De Houthi-rebellen in Jemen hebben Rusland en China verzekerd dat hun schepen veilig door de Rode Zee en de Golf van Aden kunnen varen. Dat schrijft Bloomberg. In ruil daarvoor hebben zowel China als Rusland beloofd om ‘politieke steun’ te geven aan de sjiitische militante groep.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De precieze aard van het akkoord is niet bekend, maar het zou kunnen inhouden dat ze worden gesteund door het blokkeren van resoluties gericht tegen de Houthi”s in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, meldde Bloomberg. In januari nam de Veiligheidsraad een resolutie aan waarin de aanvallen van de Houthi‘s op vrachtschepen in de Rode Zee werden veroordeeld; China en Rusland onthielden zich bij die stemming.

Onderhandelingen tussen Chinese en Russische diplomaten en hun Houthi-tegenhangers vonden naar verluidt plaats in Oman. Eerder dit jaar bezocht een Houthi-delegatie Moskou voor besprekingen met het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. De partijen bespraken maatregelen om Israël en de VS onder druk te zetten om een einde te maken aan het conflict in Gaza waarbij tienduizenden Palestijnen zijn gedood.

Recent verschenen