Jemenitische Houthi-rebellen kapen vrachtschip op de Rode Zee

© Kristijan Bracun / ANP

Al Jazeera

| Doha | Sterre Kilsdonk | 20 november 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Ultrarechtse Javier Milei wint presidentsverkiezingen Argentinië

» Minstens 21 doden door zware regenval in de Dominicaanse Republiek

Schip gekaapt vanwege de oorlog in Gaza

Jemenitische Houthi-rebellen claimen de controle te hebben overgenomen van een vrachtschip in het zuiden van de Rode Zee, aldus Al Jazeera. De militaire woordvoerder van de Houthi’s, Yahya Saree, liet weten dat de kaping van het schip een reactie was op de ‘gruwelijke daden tegen onze Palestijnse broeders in Gaza en de Westelijke Jordaanoever’. Het schip, de Galaxy Leader, zou eigendom zijn van een Israëlische zakenman.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Vorige week lieten de door Iran gesteunde Houthi’s weten dat elk schip dat gelieerd is aan Israël een legitiem doelwit is. De Houthi’s hebben sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza al verschillende raket- en drone-aanvallen op Israël uitgevoerd.

Een woordvoerder van premier Benjamin Netanyahu liet in een verklaring weten dat Israël niet betrokken is bij het eigendom, de exploitatie of de samenstelling van de internationale bemanning van het specifieke schip, de Galaxy Leader. Het zou volgens hem gaan om een Brits vrachtschip in gebruik door een Japans bedrijf, zonder Israëlische staatsburgers aan boord.

‘De kaping is een duidelijke schending van het internationaal recht,’ zei een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad in een verklaring. ‘We eisen de onmiddellijke vrijlating van het schip en zijn bemanning. We zullen met onze VN-partners overleggen over de volgende stappen.’

Recent verschenen