Rusland en Iran vinden elkaar in hun afkeer van de VS

© Pavel Bednyakov / Kremlin POOL / Sputnik / EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 20 januari 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Hongkong besluit hamsters te ruimen vanwege nieuwe coronavariant

» Veiling ontvoeringsbrief Aldo Moro leidt tot protest van slachtoffers terreur

Iran brengt staatsbezoek aan Rusland

Ebrahim Raisi, de president van Iran, begon woensdag aan een tweedaagse reis naar Moskou die moet antonen dat er een hechte band bestaat tussen de twee landen. Rusland en Iran hebben een geschiedenis van gespannen betrekkingen, maar trekken tegenwoordig in toenemende mate samen op tegen één gemeenschappelijk vijand: de Verenigde Staten.

‘President Ebrahim Raisi van Iran, die tegenover president Vladimir Poetin zat, herinnerde zijn Russische collega er woensdag aan dat Teheran zich “al veertig jaar verzet tegen Amerika”’, schrijft The New York Times in een analyse van het Iraanse staatsbezoek aan Rusland.

Nu Rusland ook steeds meer de confrontatie op zoekt met de Verenigde Staten, vertelde Raisi Poetin voor de televisiecamera’s dat het tijd was om het samen op te nemen tegen ‘de macht van de Amerikanen’.

Voor Poetin was het een kans om te laten zien dat Rusland vrienden heeft op wie het een beroep kan doen in zijn conflicten met het Westen, aldus NYT. Hij is al jaren in een conflict met de Verenigde Staten verwikkeld en wordt met zware sancties geconfronteerd mocht hij Oekraïne daadwerkelijk binnenvallen.

Lees ook:

Recent verschenen