Ontmoeting VS en Rusland levert Oekraïne niets op

© Denis Balibouse / POOL / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 11 januari 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Verbod op plastic verpakkingen voor groenten en fruit in Frankrijk

» Medische doorbraak: Amerikaan ontvangt hart van genetisch gemodificeerd varken

Geen grote doorbraak in Genève

‘De verwachtingen van de besprekingen die deze maandag in Genève tussen Washington en Moskou hebben plaatsgevonden, waren aan geen van beide zijden erg hoog gespannen en niets wat tijdens de bijeenkomst is gebeurd, heeft het scenario veranderd’, vat El País de acht uur durende besprekingen over de Oekraïense kwestie in Genève samen.

De bijeenkomst van maandag ‘benadrukte de aanzienlijke afstand die de twee mogendheden moeten afleggen alvorens een compromis te vinden’, schrijft de Zwitserse krant Le Temps. Het dagblad voegt eraan toe dat in werkelijkheid de twee delegaties van ongeveer twintig personen, geleid door viceminister van Buitenlandse Zaken Wendy Sherman en viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov, ‘niets onderhandeld hebben’.

‘Niemand kan zeggen wat de bedoelingen van de Russische president zijn’

Dit was te verwachten. Voor beide partijen was de ontmoeting vooral ‘een poging om de respectieve standpunten in een persoonlijk gesprek te verduidelijken’, aldus Frankurter Allgemeine Zeitung. ‘Op dit moment staan er meer dan honderdduizend soldaten aan de grens met Oekraïne. Dit is een provocatie. Zonder een terugtrekking zal het moeilijk zijn om een serieuze diplomatieke gesprekken te voeren,’ waarschuwde Sherman. De VS sluiten nieuwe financiële sancties om Rusland onder druk te zetten niet uit.

Moskou houdt vol dat het slechts om militaire oefeningen en manoeuvres gaat. Het land zou niet van plan zijn Oekraïne aan te vallen, benadrukte Sergej Rjabkov in Genève. Maar ‘niemand kan zeggen wat de bedoelingen van de Russische president zijn’, waarschuwt Le Temps. ‘De meester van het Kremlin, een ex-judoka, is een begenadigd tacticus die weet hoe hij voordeel moet halen uit de geringste zwakte van zijn tegenstander’, schrijft het Zwitserse dagblad. En de crisis in verband met de aanslag op het Capitool van vorig jaar heeft Amerika verzwakt, meent de krant.

Rusland van zijn kant vraagt om een wettelijke garantie dat Oekraïne en andere Oost-Europese naties niet tot de NAVO kunnen toetreden. Een eis waaraan Washington niet wil voldoen.

Lees ook:

Recent verschenen