Russische inlichtingendienst zit achter chemische aanval op journalist Dmitri Moeratov

© Dmitri Moeratov / Novaja Gazeta / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 02 mei 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Spaans dorp bestrijdt ontvolking met boekwinkels

» Zuid-Afrika: hulporganisaties leveren drinkwater aan overstromingsgebied

Nobelprijswinnaar Dmitri Moeratov aangevallen met aceton

De Russische inlichtingendienst zit achter een chemische aanval op Dmitri Moeratov, de Nobelprijswinnende redacteur van de Russische onafhankelijke krant Novaja Gazeta. Dat meldt de Amerikaanse inlichtingendienst, schrijft The Guardian.

Moeratov stapte op 18 april in een trein van Moskou naar de stad Samara, toen hij werd bespat met rode verf die aceton bevatte. De onderzoeksjournalist plaatste na het voorval foto’s op sociale media van zijn gezicht en bovenlijf onder de rode verf en hij schreef dat zijn ogen ‘vreselijk brandden’. Enkele uren na de aanval op Moeratov eiste een pro-Russische militaire telegramzender die zich ‘Union Z-parachutisten’ noemt, de verantwoordelijkheid op en plaatste beelden online. Onderzoek van Novaja Gazeta bevestigt dat.

In het rapport dat de VS nu hebben vrijgegeven, en dat voor het eerst in The Washington Post verscheen, concludeert de inlichtingendienst dat de persoon die de verf naar Moeratov gooide, voor niet nader genoemde Russische spionagediensten werkte.

Zes journalisten die werkten voor Novaja Gazeta zijn vermoord vanwege hun journalistieke activiteiten

Sinds Novaja Gazeta in 1993 werd opgericht door Moeratov en zijn collega’s, heeft de krant onderwerpen behandeld die in Rusland gevoelig liggen, zoals de oorlog in Tsjetsjenië, de vervolging van de lhbtq+-gemeenschap en de corruptie van de Russische regering in binnen- en buitenland. Zes journalisten die werkten voor Novaja Gazeta, waaronder Anna Politkovskaja, zijn vermoord vanwege hun journalistieke activiteiten.

Een groep journalisten van Novaja Gazeta lanceerde deze maand Novaja Gazeta Europe, een in Europa gevestigd mediakanaal, zonder Moeratov, schrijft The Moscow Times. De krant had al eerder haar werk in Rusland opgeschort, vanwege de strenge mediawetgeving. Voor het bericht over de aanval op Moeratov heeft het voor één keer haar werk op de Russische website hervat. Donderdag maakte Novaja Gazeta Europe bekend dat Roskomnadzor, de Russische dienst die de media controleert, de toegang tot haar website in Rusland had geblokkeerd.

Lees ook:

Recent verschenen