Russische miljardairs verliezen 32 miljard dollar door Oekraïnecrisis

© Sergei Savostyanov / TASS

360 Magazine

| Amsterdam | 23 februari 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Portugal lijdt onder golf van cyberaanvallen op strategische bedrijven

» Ecuador laat 5000 gevangen vrij om overvolle gevangenissen te ontlasten

Rijksten van Rusland hard geraakt

Het vermogen van de Russische superrijken is dit jaar met 32 miljard dollar afgenomen en het escalerende conflict in Oekraïne zal die vermogensvernietiging nog veel groter maken, schrijft Bloomberg.

Westerse regeringen hebben dinsdag sancties tegen Rusland afgekondigd, waaronder de opschorting van de Nord Stream 2-pijplijn, de blokkering van de handel in staatsobligaties en meer bevriezingen van tegoeden en reisverboden voor topoligarchen.

Gennadi Timtsjenko, die maandag door het Verenigd Koninkrijk werd gesanctioneerd, dit jaar bijna een derde van zijn fortuin verloren, meldt Bloomberg.

‘De enige vraag is of de gevolgen ernstig of catastrofaal zullen zijn’

Na twee hectische dagen met grote koersschommelingen is de Russische aandelenmarkt woensdag gesloten wegens een nationale feestdag. De zakenkrant Kommersant schreef maandagavond laat dat ‘de enige vraag is of de gevolgen [van de westerse sancties] ernstig of catastrofaal zullen zijn’.

De Europese Unie staat op het punt haar sanctiepakket tegen Moskou binnen enkele uren aan te kondigen. Verwacht wordt dat de maatregelen zullen bestaan uit het bevriezen van tegoeden en een reisverbod voor elk lid van het Russische lagerhuis dat president Vladimir Poetin heeft gevraagd de afgescheiden republieken van Oost-Oekraïne te erkennen, aldus The Moscow Times.

Critici van Poetin hebben het besluit van het Westen om de rijksten van Rusland en hun familieleden te sanctioneren verwelkomd. Het Kremlin heeft herhaaldelijk gezegd dat het niet bevreesd is voor het vooruitzicht van westerse sancties.

Lees ook:

Recent verschenen