Selfmade miljardair Elizabeth Holmes in de gevangenis

© Michael Wyke / AP

The New York Times

| New York | Boris van der Spek | 31 mei 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Tientallen gevangenen overleden in El Salvador sinds uitroepen noodtoestand

» Moskou: Oekraïne voerde grootste droneaanval tot nu toe uit op Rusland

Holmes is veroordeeld tot elf jaar cel vanwege fraude

Elizabeth Holmes, de oprichter van de frauduleuze start-up Theranos, heeft zich woensdag gemeld in een vrouwengevangenis in Texas. Dat schrijft The New York Times. Holmes werd eerder veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf vanwege fraude met haar bedrijf, in wat wordt gezien als een van de meest emblematische zaken rondom oplichting in Silicon Valley.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Holmes richtte Theranos in 2003 op, een bedrijf dat in korte tijd miljarden dollars waard werd vanwege de belofte dat het met een unieke testmethode via een druppel bloed de meest uiteenlopende ziekten kon detecteren. Uiteindelijk bleek uit onderzoek dat deze testmethoden gekopieerd waren van reeds bestaande apparatuur en veel ziekten niet gedetecteerd werden. Investeerders hadden desondanks honderden miljoenen geïnvesteerd.

Deze geldschieters raakten hun investering kwijt en patiënten waren opgelicht met onjuiste en onnauwkeurige testresultaten. Holmes probeerde haar gevangenisstraf meerdere malen uit te stellen door in beroep te gaan en bodemprocedures te starten, maar moest zich dinsdag uiteindelijk toch melden.

Lees ook:

Recent verschenen