‘Sociale media helpen niet om de wereld beter te begrijpen, laat staan een oorlog’

© Arnulf Hettrich / IMAGO

The Walrus

| Toronto | Nathaniel Basen | 09 november 2023

Nu de oorlog tussen Israël en Hamas escaleert, neemt de hoeveelheid desinformatie toe. De verspreiding van valse beweringen op sociale media maakt het moeilijk om feiten van fictie te onderscheiden. The Walrus sprak erover met mediadeskundige Taylor Owen.

Onmiddellijk na de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober j.l. en tijdens de daaropvolgende Israëlische bombardementen op Gaza, is op platforms zoals Facebook, X en YouTube een niet-aflatende stroom van verkeerde informatie verspreid, alsof de echte beelden die uit het conflictgebied komen nog niet gruwelijk genoeg zijn. De berichten en video’s die op sociale media circuleren variëren van wanstaltig (ontvoeringen en onthoofdingen) tot misleidend (beweringen over psy-ops [psychologische oorlogsvoering] door de Amerikaanse regering of van Oekraïense wapenleveranties aan Hamas). Eén video zou zelfs aantonen dat het Israëlische leger geënsceneerde videoclips van nepdoden maakt. (Het bleek te gaan om achter-de-schermenopnames van een korte film. Desondanks werd de video al miljoenen keren bekeken.)

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid