Songfestivalwinnaars veilen trofee om drones te kopen voor Oekraïense leger

© Mykola Tys / AP Photo

360 Magazine

| Amsterdam | 01 juni 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Shanghai beëindigt strikte lockdown na twee maanden

» Washington stuurt geavanceerde raketwerpers naar Oekraïne

Opbrengst bedroeg meer dan 1,1 miljoen euro

‘De Oekraïense overwinning op het Eurovisiesongfestival bracht nationale trots, vreugde en artistiek prestige aan een land dat verwikkeld is in een verwoestende oorlog. Nu zal de winst ook worden ingezet om drones te leveren aan het Oekraïense leger’, schrijft The New York Times.

Kalush Orchestra, de Oekraïense band die Eurovisie won, heeft zijn trofee en de roze vissershoed die de leadzanger tijdens het Songfestival droeg, geveild. De opbrengst bedroeg meer dan 1,1 miljoen euro, zei de woordvoerder van de band maandag in een verklaring. Het geld gaat naar de Serhiy Prytula Charity Foundation en zal worden gebruikt om drie drones te kopen voor het leger.

De trofee werd na hevige biedingenstrijd geveild voor zo’n 840.000 euro in cryptovaluta

De trofee, een handgemaakte glazen microfoon ontworpen door de Zweedse kunstenaar Kjell Engman, werd na een hevige biedingenstrijd verkocht voor zo’n 840.000 euro in cryptovaluta. De vissershoed werd verloot in een aparte loterij, waarin elk lot 200 Oekraïense hryvnia kostte – zo’n 6,50 euro – en bracht uiteindelijk ongeveer 280.000 euro op.

Lees ook:

Recent verschenen