Spaanse lokalen verkiezingen lopen uit op ‘debacle’ voor links en premier Sánchez

© J.J.Guillen / EPA

ABC

| Madrid | Joep Harmsen | 29 mei 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Turkije: Erdogan herkozen voor nog eens vijf jaar

» Peruaanse politie neemt 58 kilo cocaïne in beslag met afbeeldingen van nazivlaggen

Premier Sánchez wordt afgestraft door kiezer

Een ‘debacle’, dat is het woord waarmee ABC de nederlaag van de PSOE, de socialistische partij van premier Pedro Sánchez, in de gemeentelijke en regionale verkiezingen van zondag beschrijft. Het Spaanse volk ‘heeft hem zwaar gestraft’, aldus het conservatieve dagblad, terwijl de Partido Popular (PP) in negen van de twaalf autonome regio’s won.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De krant ziet ook een signaal in het feit dat Emiliano García Page, ‘de socialistische baron die het meest afstand nam en kritiek had op Pedro Sánchez’, als enige zijn absolute meerderheid behield in de regio Castilla-La Mancha, in het centrum van het land.

‘Het debacle dat de PSOE uiteindelijk heeft moeten incasseren, wijst op het wegvallen van de publieke steun voor de regeringsleider in de laatste week van de verkiezingscampagne, na het schandaal dat is ontstaan door de opname van voormalig ETA-leden op de lijsten van EH Bildu [een coalitiegenoot van de PSOE] en de pogingen tot verkiezingsfraude in verschillende gemeenten door socialistische kandidaten en ambtenaren’, analyseert ABC.

Lees ook:

Recent verschenen