Beruchte verdachte Rwandese genocide na twintig jaar gearresteerd

© Simon Wohlfahrt / AFP

BBC

| Londen | Boris van der Spek | 26 mei 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zoektocht naar ‘Maddie’ McCann loopt op niets uit

» VS: Extreemrechtse militieleider veroordeeld tot 18 jaar celstraf

Fulgence Kayishema werd opgepakt in Zuid-Afrika

Fulgence Kayishema, die wordt verdacht van genocide op Tutsi’s in de jaren negentig in Rwanda, is deze week gearresteerd in Zuid-Afrika, meldt de BBC. Kayishema wordt verdacht van de moord op meer dan tweeduizend Tutsi’s in een kerk in 1994. Hij was sinds 2001 op de vlucht voor de autoriteiten.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Een van de drijvende krachten achter de arrestatie van Kayishema, van wie al langer bekend was dat hij in Zuid-Afrika zat, is het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen (IRMCT) van de Verenigde Naties. Het IRMCT neemt sinds 2010 het werk van het voormalige Rwanda-tribunaal waar en ziet erop toe dat verdachten worden opgepakt en veroordeeld. Het VN-orgaan was al langer ontevreden over het gebrek aan medewerking van Zuid-Afrika in de zoektocht naar oorlogsmisdadigers.

Dankzij het IRMCT werd enkele jaren geleden Félicien Kabuga aangehouden. Hij wordt gezien als de financier van de Rwandese genocide uit 1994, waar naar schatting 800.000 mensen bij om het leven kwamen. Het IRMCT heeft gezegd dat Kayishema in ieder geval moet terechtstaan voor genocide en dat aanklagers de tijd zullen nemen om hem te berechten.

Lees ook:

Recent verschenen