VS: extreemrechtse militieleider veroordeeld tot 18 jaar celstraf

© Susan Walsh/AP

The Washington Post

| Washington D.C. | Boris van der Spek | 26 mei 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Beruchte verdachte Rwandese genocide na twintig jaar gearresteerd

» Zoektocht naar ‘Maddie’ McCann loopt op niets uit

Rhodes zou een grote rol in de Capitoolbestorming hebben gehad

Een rechtbank in Washington heeft een extreemrechtse militieleider veroordeeld tot achttien jaar celstraf vanwege onder meer opruiing in aanloop naar de bestorming van het Capitool. Dat schrijft The Washington Post. Het gaat om Stewart Rhodes, de leider van de Oath Keepers. Niet eerder werd een verdachte van de bestorming van het Capitool veroordeeld tot zo’n hoge celstraf.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Rhodes en zijn Oath Keepers zouden zich in de weken voor de bestorming bezig hebben gehouden met het ronselen van nieuwe leden voor hun groepering. Daarbij werd actief gekeken of nieuwe aanwas een militaire achtergrond had. Via sociale media werden opruiende teksten over een aanstaande opstand verspreid. Tijdens de bestorming trokken tientallen Oath Keepers het Capitool in, terwijl een andere groep bewapende leden zich in een nabijgelegen hotel hadden verzameld om indien nodig op te trekken naar het Capitool.

De Oath Keepers werden opgericht in 2009, toen Barack Obama werd verkozen tot president van de VS. Leden zweren de grondwet van de VS te dienen en een groot aantal Oath Keepers hebben een militaire achtergrond. Rhodes zelf diende ook in het leger als parachutist, tot hij bij een ongeluk zijn rug brak. Zijn militieleden hebben regelmatig als beveiliging opgetreden tijdens Trumprally’s.

Lees ook:

Recent verschenen