Spanje: Amnestie voor Catalaanse separatisten in ruil voor steun aan nieuwe regering

© John Thys / AFP

El País

| Madrid | Joep Harmsen | 09 november 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Staking van acteurs in Hollywood is voorbij

» Braziliaanse autoriteiten verijdelen aanslagen tegen Joodse gemeenschap

Na lange onderhandelingen bereikt Sánchez een akkoord

De partij van de Spaanse premier Pedro Sánchez heeft woensdag een akkoord bereikt met de Catalaanse separatisten om een nieuwe regering te steunen, schrijft El País. Premier Sánchez is bereid amnestie te verlenen aan de kopstukken uit de Catalaanse beweging die betrokken waren bij het illegale onafhankelijkheidsreferendum van 2017. Volgens de Spaanse krant zullen PSOE en Junts, een Catalaanse pro-onafhankelijkheidspartij, dat de komende dagen bekendmaken.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Met de steun van de Catalanen is de weg vrij voor een nieuwe regering-Sánchez. De Spaanse premier vergaarde na de verkiezingen van juli al de steun van andere kleine partijen, maar Junts wilde zich er eerst van verzekeren dat de voorgestelde amnestiewet waterdicht was. De partij wilde het risico vermijden dat hun leider, Carles Puigdemont, die om vervolging te ontlopen is uitgeweken naar Brussel, bij aankomst in Spanje alsnog achter de tralies zou belanden.

Amnestie voor veroordeelde Catalanen is een onderwerp dat de Spaanse samenleving verdeelt. Verschillende rechters hebben zich ertegen uitgesproken en de afgelopen dagen vonden in Madrid grote protesten plaats. Op dinsdag raakten extreemrechtse groepen slaags met de politie, waarbij veertig mensen gewond raakten.

Lees ook:

Recent verschenen
GettyImages 1523492057

Journalistiek in Iran levensgevaarlijk

New Lines Magazine | Washington
Schermafbeelding 2024 02 29 om 15.05.00

De beste non-fictie van maart

360 Magazine | Amsterdam
Bye Bye Tiberias @@. V1

Gerecenseerd

360 Magazine | Amsterdam