Onduidelijkheid over politieke toekomst Spanje na verkiezingen

© Oscar del Pozo / AFP

ABC

| Madrid | Boris van der Spek | 25 juli 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Israël neemt omstreden hervorming Hooggerechtshof aan

» Cambodjaanse leider Hun Sen blijft langer aan de macht na doortrapte verkiezingen

De twee grootste partijen, PSOE en PP, zoeken samenwerkingen

Na de parlementsverkiezingen van zondag in Spanje is er veel onzekerheid over hoe het de komende maanden verder moet. ABC meldt dat de centrumrechtse partij Partido Popular (PP) zoekt naar akkoorden met regionale partijen om een meerderheidscoalitie te kunnen vormen, maar dat die partijen tot nu toe nul op rekest geven vanwege de samenwerking van de PP met de extreemrechtse Vox.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

‘Het is mijn plicht om een stabiele regering te vormen,’ zei PP-leider Alberto Núñez Feijóo vlak na de verkiezingen, maar hij weet dat het een moeilijk verhaal wordt. Zijn partij won 136 zetels en zou met een samenwerking met Vox uitkomen op 169 zetels, terwijl er 176 zetels nodig zijn voor een meerderheid. Regionale partijen zijn echter huiverig voor een samenwerking met Vox, juist omdat die partij zeer nationalistisch is en tegen de regionale identiteit van bijvoorbeeld Catalaanse of Baskische partijen.

Intussen probeert regeringspartij PSOE van premier Pedro Sánchez ook met de regionale partijen tot een akkoord te komen voor een samenwerking. Sumar, een samenwerkingsverband van linkse partijen, heeft al toegezegd te willen samenwerken, maar zal daarvoor flinke toezeggingen verwachten van Sánchez. Volgens politiek experts moeten nieuwe verkiezingen vanwege de grote onzekerheid niet uitgesloten worden.

Lees ook:

Recent verschenen