Cambodjaanse leider Hun Sen blijft langer aan de macht na doortrapte verkiezingen

© Heng Sinith / AP

The Diplomat

| Washington D.C. | Boris van der Spek | 25 juli 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Onduidelijkheid over politieke toekomst Spanje na verkiezingen

» Israël neemt omstreden hervorming Hooggerechtshof aan

Hun Sen is al sinds 1985 premier van het Aziatische land

Zoals verwacht, heeft de Cambodjaanse premier Hun Sen de overwinning uitgeroepen na de verkiezingen in Cambodja van dit weekend, meldt The Diplomat. Sen, die sinds 1985 premier is van het Aziatische land, kreeg 80 procent van de stemmen. Onafhankelijke experts waren niet aanwezig bij de verkiezingen en de prominente oppositiepartijen deden geen van alle mee aan de stembusgang.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Sen is de langstzittende premier in Azië. Sinds zijn aantreden halverwege de jaren tachtig leidt hij een autoritair bewind. Eerdere protesten tegen zijn beleid werden de kop in gedrukt en oppositiepartijen zijn aan de kant gezet via schijnprocessen. De economie van Cambodja heeft het onder Sen niet makkelijk, met name omdat hij weigert samen te werken met westerse landen en vooral samenwerking zoekt met China.

Hun Sen begon zijn loopbaan bij de Rode Khmer, die in de jaren zeventig op grote schaal voor mensenrechtenschendingen zorgde in het land. Naar verwachting geeft Sen, die inmiddels zeventig jaar is, de komende maand zijn positie aan zijn zoon Hun Manet. Manet zal naar verwachting de politiek van zijn vader doorzetten.

Lees ook:

Recent verschenen