Israël neemt omstreden hervorming Hooggerechtshof aan

© Atef Safadi / EPA

The Jerusalem Post

| Jeruzalem | Boris van der Spek | 25 juli 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Cambodjaanse leider Hun Sen blijft langer aan de macht na doortrapte verkiezingen

» Onduidelijkheid over politieke toekomst Spanje na verkiezingen

Tot het laatste moment werd er gedemonstreerd tegen de wet

De zeer rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu heeft na maanden van onderhandelingen en protesten een omstreden wet aangenomen waarmee de macht van het Hooggerechtshof aanzienlijk wordt ingeperkt, schrijft The Jerusalem Post. Dat werd gedaan zonder aanwezigheid van de oppositiepartijen, die uit protest waren weggelopen uit de Knesset.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Sinds Netanyahu de hervorming in januari van dit jaar aankondigde, is het onrustig in Israël. Betogers vrezen dat de democratie in gevaar is en protesteren in het hele land. Afgelopen weekend gingen zeker een kwart miljoen mensen de straat op, met name in Jeruzalem en Tel Aviv. Premier Netanyahu noemt de hervorming ‘noodzakelijk’.

Door de hervorming kan het Hooggerechtshof minder snel aan de rem trekken als wetten in het parlement als onredelijk worden beschouwd. Ook krijgt de regering meer macht bij het kiezen van opperrechters. Het Hooggerechtshof in Israël speelt een belangrijke rol, met name in het toetsen van wetten, omdat het land geen geschreven grondwet heeft.

Lees ook:

Recent verschenen