Spanje wil abortuswetgeving verruimen en menstruatieverlof invoeren

© Emilio Naranjo / EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 13 mei 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Noord-Korea meldt eerst coronabesmetting sinds uitbraak pandemie

» Ecuador: 43 doden bij nieuwe gevangenisopstand

Minister wil betaald verlof voor pijnlijke menstruatie en na abortus

Jonge vrouwen vanaf zestien jaar zullen in Spanje zonder toestemming van hun ouders een abortus kunnen laten uitvoeren, zo meldt El País. Voor pijnlijke menstruatie en vrijwillige zwangerschapsafbrekingen zullen drie tot vijf verlofdagen gelden, scholen moeten gratis de nodige producten voor menstruatie aanbieden, en vanaf de zesendertigste week in de zwangerschap moet de werkgever betaald verlof aanbieden. Dat zijn enkele punten in het wetsontwerp voor de bescherming van seksuele en reproductieve rechten, dat dinsdag aan de Spaanse ministerraad ter goedkeuring wordt voorgelegd.

De wet moet mogelijk maken dat vrouwen overal terecht kunnen voor een abortus

Als de wet wordt goedgekeurd, dan heeft dat grote gevolgen voor het dagelijkse leven van vrouwen, zo zei Irene Montero, minister voor Gelijke Kansen, eerder dit jaar. De wet moet het onder andere mogelijk maken dat vrouwen, waar ze ook wonen, overal terecht kunnen voor een abortus.

In het wetsontwerp wordt ook het draagmoederschap meegenomen. De Spaanse wetgeving ziet draagmoederschap nu al als een vorm van geweld tegen vrouwen, maar zet een stap verder: reclame moet verboden worden en bureaus die draagmoederschap promoten moeten worden gesanctioneerd. Bovendien krijgt de Spaanse rechter de mogelijkheid om paren te vervolgen die in het buitenland een draagmoeder zoeken, een praktijk die in Spanje illegaal is.

Lees ook:

Recent verschenen