Spanje ziet gasprijs verder stijgen door conflict Algerije-Marokko

© Brett Jordan / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 03 november 2021

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» China wil nog geen expats

»VS tegen ontbossing Amazone

Sluiting gaspijpleiding Maghreb-Europa heeft grote gevolgen voor Spanje

De ruzie tussen Algerije en Marokko heeft gevolgen voor Spanje. Tegen de achtergrond van de spanningen met Rabat heeft Algiers besloten het contract voor de exploitatie van de gaspijpleiding Maghreb-Europa (GME) na 31 oktober niet te verlengen. Madrid is op zijn beurt verstoken van een essentiële aardgasvoorziening, schrijft Courrier International.

Lees ook:

Via de GME gaat jaarlijks tot 11 miljard kubieke meter gas van Algerije, via Marokko, naar de gemeente Zahara de los Atunes, in de provincie Cádiz, in het zuiden van Spanje, om te worden verdeeld over het Iberisch Schiereiland (ook Portugal wordt getroffen door de sluiting van de pijpleiding).

Spanje heeft nu al te lijden onder de sterke stijging van de energieprijzen

‘Spanje loopt voorlopig geen gevaar op tekorten, maar het zal wel te maken krijgen met een stijging van de gasprijs, die zal worden doorberekend in de elektriciteitsprijs’, aldus de liberaal-conservatieve website El Confidencial, terwijl het Zuid-Europese land nu al te lijden heeft onder de sterke stijging van de energieprijzen.

De ontbrekende energie zal worden onder andere worden verkregen ‘door meer brandstof over zee aan te voeren’, aldus El País. Die operatie blijkt echter ingewikkeld te zijn. Niet alleen de prijs van aardgas is gestegen, ook de vrachtkosten zijn hoger. ‘Er is een tekort aan LNG-tankers [die vloeibaar aardgas vervoeren] in deze periode van economisch herstel’, zegt El Confidencial. Het gevolg is dat ‘de vervoerskosten zeer hoog zijn’.

Recent verschenen