Studie onthult opvallende verschillen tussen hersenen van moderne mens en neanderthaler

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 12 september 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Door droogte duikt ‘Spaanse Stonehenge’ weer op

» Elon Musk: ‘SpaceX bespreekt iPhone-satellietdiensten voor Apple’

‘De moderne mens is cognitief beter dan de neanderthaler’

Neanderthalers zijn lang afgeschilderd als onze domme, lompe achterneven. Baanbrekend onderzoek heeft nu, zonder het stereotype te bevestigen, opvallende verschillen aangetoond tussen de hersenontwikkeling van de moderne mens en die van de neanderthaler, meldt The Guardian.

Voor het onderzoek werden neanderthalerhersenen ingebracht in muizen, fretten en ‘minihersenstructuren’, organoïden genaamd, die in het lab uit menselijke stamcellen werden gekweekt. Uit de experimenten bleek dat de neanderthalerversie van het gen gekoppeld was aan een langzamere aanmaak van neuronen in de cortex van de hersenen tijdens de ontwikkeling, wat volgens de wetenschappers de superieure cognitieve vaardigheden van de moderne mens zou kunnen verklaren.

‘De aanmaak van meer legt de basis voor een hogere cognitieve functie,’ zegt Wieland Huttner, die het onderzoek leidde aan het Max Planck Instituut voor Moleculaire Celbiologie en Genetica. ‘Wij denken dat dit het eerste overtuigende bewijs is dat de moderne mens cognitief capabeler was dan de neanderthaler.’

Lees ook:

Recent verschenen