Taiwan zou 103 Chinese militaire vliegtuigen hebben gedetecteerd in luchtruim

© Taiwanese ministerie van Defensie / AP

Taiwan News

| Taipei | Joep Harmsen | 18 september 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Oekraïne wint terrein rondom Bachmoet: Klisjtsjiivka herovert

» VN: Minder doden dan gedacht bij overstromingen Libië

Steeds meer Chinese aanwezigheid in Taiwanees luchtruim

Taiwan maakt opnieuw melding van Chinese militaire vliegtuigen en schepen rond het eiland. Het Taiwanese ministerie van Defensie beweert op maandag dat het ‘103 Chinese militaire vliegtuigen en negen oorlogsschepen‘ heeft gedetecteerd in het Taiwanese luchtruim en de wateren in een tijdsbestek van vierentwintig uur, zo meldt Taiwan News.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Als reactie daarop heeft Taipei vliegtuigen en oorlogsschepen ingezet en raketsystemen te land in paraatheid gebracht om de activiteit te monitoren, schrijft de Taiwanese krant. ‘Tot nu toe heeft Beijing deze maand 310 militaire vliegtuigen (…) naar de omgeving van Taiwan gestuurd’, meldt de krant, die erop wijst dat ‘China sinds september 2020 (…) geleidelijk het aantal militaire vliegtuigen en schepen (…) heeft opgevoerd dat rond het eiland opereert’.

Het Taiwanese ministerie van Defensie heeft naar aanleiding van de toegenomen activiteit er bij China op aangedrongen om te stoppen met deze ‘destructieve, unilaterale acties‘, en waarschuwt dat dergelijk gedrag kan leiden tot een toename van de spanningen.

Lees ook:

Recent verschenen