Tientallen doden door noodweer op Filipijnen

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 29 december 2022

» Geweld tussen etnische groepen in Zuid-Soedan laait op

» Meerdere landen eisen coronatest voor reizigers uit China

Door regenval ontstonden overstromingen en aardverschuivingen

Noodweer heeft de afgelopen dagen voor een enorme ravage gezorgd in het zuiden van de Filipijnen. Zware regenval zorgde volgens het lokale GMA News voor overstromingen en aardverschuivingen en op meerdere plekken stortten gebouwen in. Zeker 25 mensen kwamen om het leven.

Nog eens 26 mensen worden vermist, met name in de kustgebieden van de archipel. Tienduizenden mensen zijn tijdelijk geëvacueerd en ondergebracht in sporthallen en scholen. Verwacht wordt dat de meeste mensen deze week weer naar huis kunnen. Autoriteiten zeggen dat een groot deel van de vermisten mogelijk dan wordt gevonden.

Naast het hoge dodental is er volgens lokale media een enorme schade aan de infrastructuur en zijn er voor miljoenen dollars aan gewassen verloren gegaan. Vluchten zijn geannuleerd en op veel plekken zijn scholen en kantoren gesloten om te voorkomen dat mensen de weg op gaan. De Filipijnen kampen in deze tijd van het jaar vaker met zware regens, maar de intensiteit en frequentie van het noodweer neemt volgens experts ieder jaar toe vanwege klimaatverandering.

Lees ook:

Recent verschenen