Tientallen doden na luchtaanval op vluchtelingenkamp Gaza

© Fadi Alwhidi / AFP

BBC

| Londen | Boris van der Spek | 01 november 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Kritiek op ambassadeur Israël bij de VN na dragen gele Davidster

» Afghanen verlaten Pakistan massaal na oproep te vertrekken

Intussen probeert Israël de tunnels van Hamas te vernietigen

Bij een luchtaanval door Israël op vluchtelingenkamp Jabalia in de Gazastrook zijn zeker vijftig doden gevallen en zeker 150 mensen raakten gewond. Dat meldt de BBC. Er is sprake van grote materiële schade en veel mensen liggen nog onder het puin, waardoor vrees bestaat dat het dodental snel kan oplopen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Israël richt zich naar eigen zeggen op het enorme tunnelnetwerk van Hamas onder Gaza. Deze tunnels zijn het nieuwe hoofddoel van Israël. Naar verwachting worden er veel gijzelaars vastgehouden in deze tunnels, wat het extra moeilijk maakt voor Israëlische militairen. De vele luchtaanvallen van afgelopen tijd richten zich volgens Israël op infrastructuur van Hamas.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn sinds 7 oktober 8525 mensen, waaronder 3542 kinderen, gedood bij Israëlische aanvallen. VN-organisaties zeggen dat meer dan 1,4 miljoen mensen in Gaza ontheemd is geraakt. Ze waarschuwen voor een nijpend tekort aan voedsel, water, brandstof en medicijnen die onder meer de gezondheidszorg ontregelen.

Lees ook:

Recent verschenen