Tientallen doden na noodweer in Kinshasa, Congo

© AP Photo/Samy Ntumba Shambuyi

360 Magazine

| Amsterdam | 13 december 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Ruim 400 veroordelingen in nasleep protesten Iran

» Aanhangers van Bolsonaro bestormen hoofdkantoor federale politie

De regering spreekt van mogelijk meer dan honderd doden

In de Congolese hoofdstad Kinshasa zijn zeker vijftig doden gevallen door aanhoudend noodweer. De zware regenval zorgde voor overstromingen en aardverschuivingen die met name in de armere buurten van de stad voor een ravage zorgden, meldt The East African. Op deze plekken zijn veel huizen illegaal gebouwd met goedkoop materiaal. Ook ontbreken er afwateringssytemen en een degelijke infrastructuur.

In delen van Kinshasa ontstonden sink holes, oftewel grote gaten in de grond, toen de aarde door de regenval plotseling wegzakte. Autoriteiten blijven zoeken naar overlevenden en volgens de nationale regering ligt het daadwerkelijke dodental mogelijk boven de honderd. Ook een van de belangrijkste snelwegen van de stad is overspoeld door de modder en tijdelijk onbruikbaar.

Het is niet voor het eerst dat Kinshasa wordt getroffen door zwaar noodweer en daaropvolgende aardverschuivingen. In 2019 kostte noodweer aan 32 mensen het leven. Daarnaast konden mensen maandenlang niet werken omdat herstelwerkzaamheden in hun omgeving niet op gang kwamen.

Lees ook:

Recent verschenen