Aanhangers van Bolsonaro bestormen hoofdkantoor federale politie

© EVARISTO SA / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 14 december 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Tientallen doden na noodweer in Kinshasa, Congo

» Ruim 400 veroordelingen in nasleep protesten Iran

Aanleiding voor de aanval was de arrestatie van een inheemse man

Brazilië is in de ban van een aanval van aanhanger van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro in de hoofdstad Brasilia. Honderden betogers probeerden daar maandag het hoofdkwartier van de federale politie te bestormen, schrijft CNN Brasil, op dezelfde dag dat de verkiezingsoverwinning van Bolsonaro’s rivaal Lula definitief bekrachtigd werd door het federale verkiezingstribunaal.

Nadat honderden aanhangers probeerden het gebouw te bestormen en uiteen werden gedreven door oproerpolitie, die daarbij flitsgranaten en traangas inzette, werden bussen en auto’s in de omgeving in brand gestoken. Het hotel waarin Lula verbleef werd extra beveiligd en wegen in het centrum van Brasilia werden afgesloten.

De directe aanleiding voor de gewelddadigheden van Bolsonaro-aanhanger en inheemse leider Xavante zijn geweest. Hij was een van de prominentste tegenstanders van Lula en riep op tot geweld om de uitslag van de verkiezingen te ondermijnen. In zijn arrestatiebevel, dat door het Hooggerechtshof werd uitgevaardigd, werd gezegd dat hij ‘zijn positie als opperhoofd van het Xavante-volk gebruikt om inheemse en niet-inheemse mensen op te roepen om misdaden te plegen’.

Lees ook:

Recent verschenen