Leger Brazilië: geen bewijs voor verkiezingsfraude

Foto AP / Silvia Izquierdo

360 Magazine

| Amsterdam | 10 november 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Biden optimistisch ondanks verlies in midterms

» Rusland kondigt terugtrekking uit Cherson aan

Aanhangers van Bolsonaro eisen dat het leger ingrijpt na de uitslag

De Braziliaanse strijdkrachten zeggen geen bewijs te hebben gevonden van fraude bij de Braziliaanse presidentsverkiezingen, die werden gewonnen door Lula, zo schrijft persbureau Reuters. Aanhangers van Bolsonaro demonstreren sinds de uitslag in verschillende steden en vragen het leger in te grijpen tegen wat zij grootschalige stembusfraude noemen. In sommige regio’s hebben vrachtwagens wegen geblokkeerd.

Jair Bolsonaro heeft zich sinds zijn nederlaag amper laten zien of horen. De normaal gesproken fervente twitteraar plaatste één keer een filmpje, waarin hij zijn aanhangers toesprak. Hij zei daarin hun woede te begrijpen, maar riep hen op wegblokkades op te heffen. Bondgenoten van Bolsonaro gaven al snel na de uitslag toe dat Lula had gewonnen en wereldleiders waren er snel bij om de winnaar te feliciteren.

Bolsonaro is zelf een oud-legerkapitein en hintte voorafgaand aan de verkiezingen meerdere keren op mogelijk ingrijpen door het leger bij wat hij een corrupt kiessysteem noemde. Dat het leger nu zegt dat er geen bewijzen voor fraude zijn, betekent dat er voor zowel Bolsonaro als zijn aanhangers weinig op lijkt te zitten dan de nederlaag te accepteren.

Lees ook:

Recent verschenen