Rusland kondigt terugtrekking uit Cherson aan

© Metin Aktas / Anadolu Agency

360 Magazine

| Amsterdam | 10 november 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Leger Brazilië: geen bewijs voor verkiezingsfraude

» Biden optimistisch ondanks verlies in midterms

Russische troepen zijn inmiddels begonnen troepen weg te halen

Rusland trekt zich definitief terug uit de stad Cherson. Dat heeft het Kremlin woensdag bekendgemaakt, schrijft The New York Times. Cherson was de enige grote stad die de Russische troepen sinds het begin van de invasie van Oekraïne wist te voorkomen. De strategisch gezien belangrijke stad was door het succesvolle offensief van Oekraïne echter niet langer houdbaar.

Russische troepen trekken zich terug naar de oostkant van de Dnjepr-rivier, maakte de Russische minister van Defensie Sergei Shoigoe bekend. Oekraïense autoriteiten zeggen vooralsnog voorzichtig te zijn met het vieren van de inname van Cherson, omdat er sprake kan zijn van een val aan de kant van Rusland. Troepenbewegingen van Rusland zouden echter wel op een terugtrekking duiden.

Eerder op de dag kwam de door Rusland geplaatste bestuurder van de regio Cherson om het leven bij een auto-ongeluk. Kirill Stremousov stond hoog op de lijst van de Oekraïense opsporingsdiensten vanwege hoogverraad, omdat hij samenwerkte met de Russische bezetter. Experts zeggen dat het auto-ongeluk mogelijk een aanslag was door Oekraïense veiligheidsdiensten.

Lees ook:

Recent verschenen