Bolsonaro probeert stemmen ongeldig te verklaren

© Joedson Alves / EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 23 november 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Erdogan wil grondoffensief in Syrië beginnen

» Oekraïne wil energie besparen met winter in aantocht

Volgens de president kampten stemmachines met storingen

De partij van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft een verzoek ingediend bij de rechtbank om stemmen gedaan op oudere elektronische stemmachines ongeldig te verklaren. Dat meldt CNN Brasil. Volgens de aanklacht is er tijdens de verkiezingen sprake geweest van storingen op deze apparaten waardoor een groot aantal stemmen niet meegeteld zou moeten worden.

Volgens de telling van de partij zou Bolsonaro eigenlijk op 51 procent van de stemmen moeten uitkomen, in plaats van de 49,1 procent waarmee hij de verkiezingen drie weken geleden verloor van zijn rivaal Lula. Dat Bolsonaro de uitslag nu nog aanvecht, is opvallend, aangezien hij de afgelopen weken amper in het openbaar verscheen.

Vlak na de verkiezingsuitslag gaven bondgenoten van Bolsonaro al toe dat Lula gewonnen had en wereldleiders feliciteerden de linkse leider onmiddellijk. Aanhangers van Bolsonaro gingen echter de straat op om te demonstreren tegen de uitslag. Die protesten gaan nog steeds door en zullen door de aanklacht van Bolsonaro hoogstwaarschijnlijk verder aangewakkerd worden.

Lees ook:

Recent verschenen