Turkije veroordeelt Osman Kavala tot levenslange gevangenisstraf

© Kerem Uzel / NarPhotos

360 Magazine

| Amsterdam | 26 april 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Frankrijk en Duitsland omzeilden embargo om wapens aan Rusland te verkopen

» EU onthult plan voor ‘grootste verbod ooit’ op gevaarlijke chemische stoffen

Zaak-Kavala is diplomatiek gevoelige kwestie

De Turkse activist Osman Kavala is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, meldt Al Jazeera. Kavala komt niet in aanmerking voor strafvermindering, zeiden de rechters afgelopen maandag. De vierenzestigjarige zakenman zou hebben geprobeerd de regering omver te werpen door in 2013 antiregeringsprotesten te financieren. Op het vonnis, uitgesproken na minder dan een uur beraadslaging, volgde boegeroep in de rechtszaal en tranen van familieleden. 

De advocaten van Kavala, die hadden aangedrongen op vrijspraak wegens gebrek aan bewijs, hebben aangekondigd in beroep te zullen gaan. Zijn vierenhalf jaar durende opsluiting zonder veroordeling heeft van hem ‘een symbool gemaakt van dissidenten die door president Recep Tayyip Erdogan wordt onderdrukt’, aldus Al Jazeera.

De zaak-Kavala leidde in het najaar tot een diplomatieke crisis, waarbij Ankara dreigde een dozijn westerse ambassadeurs het land uit te zetten, waaronder die van de Verenigde Staten, die de vrijlating van Kavala hadden geëist.

Lees ook:

Recent verschenen