Uruguay blijft in maag zitten met nazi-adelaar

© Alfredo Etchegaray / EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 20 juni 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Vijf doden en tientallen gewonden bij inval Westelijke Jordaanoever

» Zoektocht naar onderzeeër die verdween op weg naar de Titanic

Een plan om het beeld om te smelten gaat niet door

De Uruguayaanse regering zit in zijn maag met een bronzen adelaarsbeeld dat afkomstig is van een oorlogsschip van de nazi’s, dat in 1939 tot zinken werd gebracht voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land. Het beeld werd in 2006 gevonden en de huidige regering wilde het beeld omsmelten tot een vredesduif. Na zware kritiek heeft Uruguay daar toch vanaf gezien, schrijft persbureau AFP.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Uruguay besloot enkele jaren geleden al het beeld niet te veilen, uit angst dat het in verkeerde handen terecht zou komen. Vervolgens besloot president Lacalle Pou dat het beeld omgesmolten moest worden, om van een oorlogssymbool een vredessymbool te maken. Historici en kunstliefhebbers hadden daar zware kritiek op en suggereerden dat het beeld in een museum werd gezet, voor een tentoonstelling over het Derde Rijk.

Het beeld stond ooit op de achtersteven van het Duitse marineschip Graf Spee. In 1939 werd het schip door de Duitser zelf tot zinken gebracht nadat de Britse marine het schip ernstig beschadigd had. Op het beeld, dat ruim 300 kilo weegt, is naast een adelaar een groot hakenkruis te zien.

Lees ook:

Recent verschenen