Van pizza tot parmezaan. Deze historicus ontkracht de mythes over Italiaans eten

© Jorge Zapata / Unsplash

Financial Times

| Londen | Marianna Giusti | 22 juni 2023

Veel ‘klassieke’ Italiaanse gerechten, zoals pannetone en tiramisu, zijn in werkelijkheid recente uitvindingen, ontdekte voedselhistoricus Alberto Grandi. Zijn kritiek op de machtige Italiaanse voedsel- en drankensector maakt hem nou niet bepaald populair in eigen land. ‘De Italiaanse keuken is meer Amerikaans dan Italiaans.’

’s Avonds is het stil in Parma. De man die tegenover me zit is bang dat iemand ons gesprek zal afluisteren. ‘Ze haten me hier,’ zegt hij op gedempte toon. Hij gluurt achterom, maar de enige andere persoon in de osteria is een serveerster die niets te doen heeft sinds ze onze ossobuco bottoncini heeft geserveerd. De geur van geroosterd beenmerg stijgt op van het bord. Uit een radio ver weg klinkt ‘Valerie’ van Amy Winehouse.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid