Venezolaanse regering hervat gesprekken met oppositie

© Matias Delacroix / AP

El País

| Madrid | Boris van der Spek | 17 oktober 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Het Indiase Hooggerechtshof weigert het homohuwelijk wettelijk te erkennen

» President Biden gaat Israël deze week bezoeken

Venezuela hoopt dat de VS sancties op het land versoepelen

De regering en oppositie van Venezuela hervatten vanaf dinsdag gesprekken over de situatie in het Zuid-Amerikaanse land. Dat schrijft El País. In aanloop naar de verkiezingen van 2024 zouden beide partijen zoeken naar toenadering om eventueel geweld te voorkomen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Op de achtergrond spelen Amerikaanse sancties tegen Venezuela. De VS heeft eerder gezegd dat het sommige sancties zou opheffen, in ruil voor democratische concessies van Maduro. De Venezolaanse president sprak maandag op de staatstelevisie. ‘We staan op het punt om nieuwe overeenkomsten met de oppositie te ondertekenen, overeenkomsten die gunstig zijn voor de vrede en de komende verkiezingen,’ zei hij.

De onderhandelingen, die een uitweg moeten bieden uit Venezuela’s langdurige politieke en economische crisis, zullen plaatsvinden op Barbados. Maduro, president sinds 2013, zal zich naar verwachting kandidaat stellen voor herverkiezing, maar heeft zijn kandidatuur nog niet geformaliseerd. Zijn regering heeft prominente oppositieleden verboden zich kandidaat te stellen.

De eerste stappen van de VS zouden bestaan uit een verlichting van sancties zoals beperkingen voor de banksector van Venezuela. Een verdere versoepeling van de sancties zou afhangen van de vraag of Maduro eerlijke verkiezingen organiseert die voldoen aan internationale normen.

Lees ook:

Recent verschenen