Venezuela weer welkom op Zuid-Amerikaanse top

© Evaristo Sa / AFP

Reuters

| New York | Boris van der Spek | 30 mei 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Controversiële antihomowet in Oeganda van kracht

» Spanningen in Kosovo na lokale verkiezingen

Maduro werd welkom geheten door de Braziliaanse president

De rol van Venezuela op het regionale toneel lijkt de afgelopen maanden flink aan verandering onderhevig. Nadat eerder de Verenigde Staten zich al openstelden voor normalisatie met de regering van de autoritaire leider Nicolás Maduro, halen landen in de regio nu ook de banden met Venezuela aan. Maduro is momenteel aanwezig op de eerste top voor presidenten uit Zuid-Amerika, meldt persbureau Reuters.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De Braziliaanse president Lula, die de top organiseert, zei dat Venezuela de afgelopen jaren het slachtoffer is geworden van wrede sancties van de Verenigde Staten. Hij opteerde voor het lidmaatschap van Venezuela bij de BRICS-landen, een groep opkomende economieën. Eerder normaliseerden onder meer Colombia al de banden met Venezuela en ook Chili heeft aangekondigd weer een ambassadeur in het land te plaatsen.

Desondanks is de mensenrechtensituatie in Venezuela weinig verbeterd. Op 28 maart bracht Amnesty International een rapport uit waarin het schreef over de aanhoudende onderdrukking van protesten, hoe er nog steeds mensen worden gemarteld en geëxecuteerd en er geen plek is voor echte oppositie in het Zuid-Amerikaanse land.

Lees ook:

Recent verschenen