• Tuoi Tre
  • Cultuur
  • Vietnamese ouders op de bres voor hun homoseksuele kind

Vietnamese ouders op de bres voor hun homoseksuele kind

Tuoi Tre | 25 november 2016

In Vietnam, waar andersgeaardheid vaak nog een taboe is, verenigen ouders zich om hun kinderen te ondersteunen.

De meeste lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’ers) krijgen te maken met discriminatie, stigmatisering of vervreemding van hun familie en de maatschappij, zodra ze uit de kast komen. Een aantal jaar geleden kreeg Nguyen Dang Khoa, nu 27 en openlijk homo, een brief van zijn wanhopige moeder Yen Ly, waarin ze haar zoon voor de keus stelde zich te gedragen als een ‘normale’ man, of het huis te verlaten. Yen Ly kwam tot het ultimatum nadat ze alle mogelijkheden voor ‘behandeling’ van haar zoon had uitgeput, inclusief consulten bij psychologen.

Een week later antwoordde de jongeman haar met een ontroerende brief van vier kantjes, waarin hij zich oprecht verontschuldigde en haar smeekte hem te accepteren zoals hij werkelijk is, of hem in ieder geval nog een jaar te geven om te kunnen afstuderen. Hij zei dat hij de familie daarna zou verlaten en hen niet langer te schande zou maken.

Door Khoa’s brief begreep zijn moeder pas hoe hard hij had geworsteld met zijn geaardheid en hiermee eindigde de impasse die vijf jaar eerder was begonnen, toen ze per ongeluk zijn dagboek uit de vijfde klas middelbare school onder ogen had gekregen, waarin hij zijn kalverliefde voor een vriend bekende. In 2013, sloot Yen Ly zich aan bij de Parents, Families & Friends of Lesbians and Gays (PFLAG) Vietnam, een organisatie van ouders, families, vrienden en medestanders van LHBT’ers die tot doel heeft hun steun van hun beminde bloedverwanten of vrienden te bundelen. Sterker nog, twee jaar later werd ze voorzitter van de organisatie.

Crises

Voordat ze lid werden, hebben de meeste PFLAG-ouders crises meegemaakt doordat ze te weinig kennis hadden van de seksuele geaardheid van hun kinderen. Later hebben ze manieren gevonden om hun eigen frustraties te overwinnen en anderen te helpen hetzelfde te bereiken.

Tieu Hanh Nhi, uit de provincie Binh Duong, zo’n dertig kilometer van Ho Chi Minhstad, zag bij haar dochter Ai, toen die nog maar een klein meisje was, al wat eigenschappen die traditioneel als mannelijk worden gezien. Ze vond echter pas materiaal over homoseksualiteit toen Ai negentien werd. Ze was opgelucht toen ze van een neuropsychologisch expert hoorde dat aanleg en seksuele geaardheid deels worden bepaald door de relatie met de ouders. Ai vertelde haar moeder drie jaar geleden over het bestaan van de PFLAG-groep in Ho Chi Minhstad. Toen de organisatie werd opgericht, werd Nhi, voormalig universitair docente, verkozen tot bestuurslid van de PFLAG.

In de zomer van 2014 kreeg Nhi een noodoproep van Dao, een jongeman uit Nha Trang, een vakantieoord in het zuiden van Vietnam. Omdat ze zich zorgen maakte over het vreemde gedrag van haar zoon, wilde Ly, Dao’s moeder, hem de volgende dag in Ho Chi Minhstad laten behandelen. Vastbesloten om Dao en zijn moeder te helpen, vroeg Nhi Ly haar te ontmoeten bij het centrum Information Connecting and Sharing (ICS) in Ho Chi Minhstad, een organisatie die LHBT-rechten in Vietnam steunt en die is gevestigd in hetzelfde gebouw als de PFLAG. De twee moeders bespraken met elkaar hoe hard hun kinderen werkten en wat een deugdzaam leven ze leidden; zo reed Dao elke dag tientallen kilometers om bestellingen rond te brengen voor het bedrijf in zeevruchten dat hij vanuit huis runt. Diezelfde avond werd Nhi door Dao getagd op Facebook: ‘Dankzij jouw hulp is ons gezin nu stralend en een en al geluk. Alsof ik vandaag opnieuw geboren ben.’

PFLAG-begeleiders krijgen een training van vier maanden van een lokale psycholoog, waarbij de voornaamste les bestaat uit emotiebeheersing

Niet elke counselingbijeenkomst heeft echter meteen positieve resultaten. Na een consult van twee uur gaf Yen Ly, de moeder van Khoa, alle hoop op dat ze iets kon bereiken met de vader van H., een andere jonge homo die als kind zijn moeder had verloren. De vader hield vol dat H.’s homoseksualiteit zijn toekomst zou verpesten. Drie jaar later vertelde H. glimlachend dat hoewel zijn vader zijn seksuele geaardheid nog steeds niet volledig accepteert, hij in ieder geval niet meer zo hard tegen hem is.

PFLAG werd in 1972 in Amerika in opgericht door één moeder, Jeanne Sobelson Manford, een Amerikaanse docente en activiste die haar homoseksuele zoon openlijk steunde. De organisatie is volgens haar website de grootste familie- en medestandersorganisatie van het land. Ze bestaat uit 400 afdelingen en 200.000 aanhangers uit meerdere generaties Amerikaanse families. Twee jaar geleden nam een echtpaar uit de Amerikaanse PFLAG contact op met Yen Ly, voorzitter van de Vietnamese tegenhanger, nadat ze van hun bestaan gehoord hadden, en gaf haar nuttige informatie over het functioneren van hun vereniging.

De start van PFLAG Vietnam werd in 2011 ondersteund door de ICS, maar de officiële lancering was pas in januari 2015. Op dit moment kan de organisatie bogen op zo’n zeventig leden, van wie twintig regelmatig begeleidingsgesprekken voeren met ouders van LHBT-jongeren. Er zijn zeven vaders die vorig jaar lid zijn geworden van PFLAG Vietnam en nu actieve leden zijn. PFLAG-begeleiders krijgen een training van vier maanden van een lokale psycholoog, waarbij de voornaamste les bestaat uit emotiebeheersing.

Twee Vietnamese meisjes tijdens de vierde gay pride in Hanoi, in 2015. © Borja Sanchez-Trillo / Getty
Twee Vietnamese meisjes tijdens de vierde gay pride in Hanoi, in 2015. © Borja Sanchez-Trillo / Getty

Volgens Tran Khac Tung, baas van de ICS, is steun van de familie voor de meeste leden van de LHBT-gemeenschap van essentieel belang voor hun sociale integratie. Een onderzoek van de ICS uit 2015 liet zien dat 95 procent van de gemeenschap in Vietnam met discriminatie te maken had gehad, meestal van familie en vrienden.

Tung zegt dat de oprichting van PFLAG Vietnam van groot belang is geweest bij het verenigen van ouders en het bestrijden van geweld tegen LHBT-leden. De organisatie heeft zich ook ingezet om de stem van LHBT-leden te laten horen en hun rechten te beschermen. Ze speelde een belangrijke rol in 2014 bij het aannemen van een aangepaste huwelijkswet door het parlement, die het homohuwelijk in Vietnam verbiedt noch erkent. De leden voerden in 2015 ook campagne om in de aangepaste grondwet een nieuwe regel op te nemen die voorziet in het recht op sekseverandering of transgenderschap. De wet gaat per 1 januari 2017 in.

Vertaler: Martinette Susijn

Tuoi Tre
Vietnam | dagblad | oplage 400.000

De stem van de jeugd uit 
Ho Chi Minhstad biedt nieuws uit binnen- en buitenland. Altijd strijdend tegen onrecht en corruptie.

Dit artikel van verscheen eerder in Tuoi Tre.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.