VK sluit deal met Rwanda over deportatie illegale migranten

© Ben Birchall / AFP

BBC

| Londen | Boris van der Spek | 06 december 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Nigeriaanse regering doodt per ongeluk 85 mensen met drone

» Nieuwe antirookwetten in Frankrijk: ook e-sigaretten verboden

De deal zou in strijd zijn met mensenrechtenwetten

Het Verenigd Koninkrijk heeft een deal met Rwanda gesloten over het opnemen van afgewezen asielzoekers. Dat schrijft de BBC. Het plan staat centraal in de strategie van de regering om illegale migratie terug te dringen, ondanks dat het Hooggerechtshof in het VK vorige maand zei dat een dergelijke stap in strijd zou zijn met internationale mensenrechtenwetten.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Volgens het plan moeten duizenden afgewezen asielzoekers naar Rwanda worden gestuurd, deels om migranten af te schrikken vanuit Europa te proberen het Kanaal over te steken. In ruil daarvoor ontvangt Rwanda tientallen miljoenen dollars, deels om de huisvesting van de uitgezette personen te financieren.

Volgens het verdrag mag Rwanda geen asielzoekers uitwijzen naar een land waar hun leven of vrijheid wordt bedreigd. Voor de rest kunnen alle uitgezette asielzoekers naar het Afrikaanse land worden gebracht, voordat ze naar hun land van herkomst worden gedeporteerd. Toch is het onwaarschijnlijk dat het plan volledig van de grond komt. De oppositiepartij Labour, die een ruime voorsprong heeft in de peilingen, is van plan om het Rwanda-plan te schrappen als ze wint.

Lees ook:

Recent verschenen