Vrijspraak veroordeelden voor de moord op Malcolm X

© AP Photo

360 Magazine

| Amsterdam | 19 november 2021

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Voor 7 euro met de trein van Madrid naar Valencia

» Ontbossing Braziliaanse Amazone sterk toegenomen

Rechterlijke dwaling na 55 jaar eindelijk hersteld

Het is een wending die ‘het officiële verhaal herschrijft van een van de meest beruchte moorden uit het tijdperk van de burgerrechtenbeweging’ in de Verenigde Staten, aldus The New York Times, die het verhaal op woensdag 17 november naar buiten bracht. Na een nieuw onderzoek van tweeëntwintig maanden wil de openbaar aanklager van Manhattan de twee mannen vrijspreken die in 1965 zijn veroordeeld voor de moord op de zwarte activist Malcolm X in New York.

‘Deze mannen hebben niet het recht gekregen dat ze verdienden (…). Wat we wel kunnen doen is die fout erkennen, de ernst van die fout’, zei openbaar aanklager Cyrus Vance tegen de Amerikaanse krant.

‘Dit had nooit mogen gebeuren. Het was en is het gevolg van een proces dat tot in de kern corrupt is’

Het Innocence Project, een organisatie die strijdt tegen gerechtelijke dwalingen, heeft donderdag bij het Hooggerechtshof van New York een ‘gezamenlijke brief’ ingediend, samen met de openbaar aanklager en de advocaten van de twee mannen, om de veroordelingen uit 1966 ongedaan te maken van Muhammad Aziz, die in 1985 uit de gevangenis werd vrijgelaten en nu 83 is, en Khalil Islam, die na het uitzitten van zijn straf in 1987 werd vrijgelaten en in 2009 overleed.

‘Dit had nooit mogen gebeuren. Het was en is het gevolg van een proces dat tot in de kern corrupt is’, zei Muhammad Aziz in een verklaring die door zijn advocaten werd vrijgegeven, geciteerd door The Washington Post.

Het besluit om de twee mannen vrij te spreken ‘vertegenwoordigt een opmerkelijke erkenning van de grove fouten die zijn gemaakt in een zaak van vitaal belang: de moord op een van Amerika’s invloedrijkste zwarte leiders’, aldus The New York Times. Malcolm X werd neergeschoten door drie schutters in de Audubon Ballroom, een drukbezochte zaal in Harlem, toen hij aan een toespraak begon.

‘Al tientallen jaren hebben historici vraagtekens gezet bij de beschuldigingen tegen Mohammed Aziz en Khalil Islam’, aldus het dagblad uit New York. In 2020, nadat Netflix een ‘explosieve’ documentaire had uitgezonden – Who Killed Malcolm X?, waarin twijfel wordt gezaaid over de schuld van de twee mannen –, vroeg Cyrus Vance zijn teams om de zaak opnieuw te onderzoeken.

Recent verschenen