VS doden belangrijke IS-leider tijdens operatie in Somalië

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 27 januari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Rusland voor het eerst niet bij herdenking van bevrijding Auschwitz

» Tien doden bij Israëlische inval in vluchtelingenkamp

Bilal al-Sudani was een van de financiële kopstukken van IS

Een van de leiders van Islamitische Staat (IS) is donderdag om het leven gekomen bij een speciale operatie door Amerikaanse elitetroepen. Dat schrijft The New York Times. Het gaat om Bilal al-Sudani, die in een bergachtig gebied in het noorden van Somalië leefde. Al-Sudani was een van de kopstukken van IS in Afrika en een van de financiële leiders.

Het Amerikaanse leger, dat vaker antiterreuroperaties in Afrika uitvoert, wilde Al-Sudani levend hebben. Bij de poging hem gevangen te nemen ontstond echter een zwaar vuurgevecht waarbij de IS-leider en tien andere terroristen om het leven kwamen. Eén Amerikaanse militair raakte gewond bij de operatie.

Al-Sudani werd al langer gezocht door de Verenigde Staten, ook vanwege zijn belangrijke rol voor de Somalische terreurorganisatie Al-Shabaab, die in sommige gebieden samenwerkt met IS. Volgens de Amerikanen was Al-Sudani ‘een sleutelfiguur voor het internationale netwerk van IS’ en een van de belangrijke figuren achter de groeiende aanwezigheid van de organisatie in Afrika.

Lees ook:

Recent verschenen