VS ‘zeer ontzet’ over uitbreiding Israëlische nederzettingen

© Taylor Brandon / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 17 februari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Spanje neemt wet genderzelfbeschikking aan

» Tesla moet meer dan 360.000 voertuigen met zelfrijdende functie terugroepen

‘Nieuwe nederzettingen schaadt tweestatenoplossing‘

Het Witte Huis uitte donderdag ‘zeldzame kritiek’ op Israël, schrijft Middle East Eye. Volgens de VS creëert het besluit van Israël om negen nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever te legaliseren en er nieuwe woningen te bouwen een situatie ‘die de kansen op een vreedzame oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict vermindert’.

‘We zijn zeer ontzet over de aankondiging van de Israëli’s,’ aldus de perswoordvoerder van het Witte Huis. ‘De Verenigde Staten zijn sterk gekant tegen deze unilaterale maatregelen die de spanningen verergeren, het vertrouwen tussen de partijen schaden en de geografische levensvatbaarheid van de tweestatenoplossing ondermijnen.’

Washington weigerde echter een ontwerpresolutie van de VN-Veiligheidsraad te steunen waarin wordt opgeroepen tot een ‘onmiddellijke stopzetting’ van Israëls nederzettingsactiviteiten in de Palestijnse gebieden. ‘Ons standpunt is dat de invoering van de resolutie weinig nut heeft voor de ondersteuning van de onderhandelingen over de tweestatenoplossing,’ aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees ook:

Dit artikel werd samengesteld door Joep Harmsen.
Recent verschenen