Waarom mindfulness toch niet de oplossing is voor al onze problemen

Aeon

| Londen | Sahanika Ratnayake | 08 oktober 2019

De huidige neiging om mindfulness te presenteren als wondermiddel voor allerlei moderne kwalen, is volgens auteur Sahanika Ratnayake gevaarlijk. In plaats van alleen maar wat aan de inhoud van ons hoofd knutselen om problemen op te lossen, zouden we moeten uitzoeken waarom we eigenlijk zo ontevreden zijn met ons leven.

Keuze uit het archief

Afgelopen week kwam naar voren dat spiritualiteit in China onder jongeren erg populair is. Volgens marktonderzoekers is er een verband tussen de groei van de industrie en het feit dat een groot aantal mensen in China lijdt aan een depressie.
In het Westen lijkt mindfulness tegenwoordig de oplossing te zijn voor al onze mentale problemen. In dit artikel van Aeon uit 2019 legt Sahanika Ratnayake, die afgestudeerd is in filosofie en boeddhistisch is opgevoed, uit wat de reden is dat mindfulness de afgelopen jaren zo’n hoge vlucht heeft genomen. Ze plaatst er echter ook een paar kritische kanttekeningen bij. ‘Mindfulness past in de trend naar simpelheid en individualisering, maar is sterk geneigd bredere overwegingen te veronachtzamen.’

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid